Znate li šta je mezoterapija?

Termini vezani za podmlađivanje zasipaju nas sa naslovnica brojnih magazina i sa malih ekrana. Bilo da aktivno radimo na očuvanju mladalačkog izgleda naše kože ili ne, sigurno smo bar jednom čuli za mezoterapiju. Globalna opsesija mladošću može imati svoje loše strane – najčešće jer negativno utiče na samopouzdanje pojedinaca, ali sa druge strane ona dovodi do razvoja nauke, do razvoja samosvesti, i čini nas sve bolje informisanima o prirodnim procesima naše kože. U skladu sa tim, razvijaju se tretmani poput mezoterapije, koji ne štete našem zdravlju i povoljno utiču na naš izgled. Kako bismo vam približili ovaj toliko pominjan termin navešćemo sve njegove osobine i benefite.

Kada je otkrivena

Mezoterapija je tehnika koja datira čak od 1952. godine. Otkrio ju je doktor Mičel Pistor. Već više od pedeset godina ona se koristi ne samo u svrhe podmlađivanja, već i za smanjenje gojaznosti i  redukciju celulita i masnih naslaga. 1987. godine ova tehnika priznata je od strane Francuske Medicinske Akademije za jednu od tradicionalnih metoda, a postoji čak i Međunarodno udruženje za Mezoterapiju.

Mezoterapija tela

Ovaj tretman primenjiv je na lice, telo i kosu. Kada ga primenjujemo na telo, on je usmeren na smanjivanje masnih naslaga i celulita, posebno pri lokalizovanoj primeni. Kokteli mezoterapije funkcionišu tako da blokiraju deponovanje masti, i podstiču njeno sagorevanje ubrzavanjem cirkulacije. Tako se masne naslage razgrađuju, a vezivno tkivo se ponovo formira, učvršćujući kožu.  

Mezoterapija lica

Ovaj tretman nije hirurški i sprovodi se mikroinjekcijama koje se ubrizgavaju u kožu lica. Injekcijama ubrizgavamo aktivne sastojke poput hijaluronske kiseline, vitamina (A, B, C, E, i K) i minerala, direktno pod kožu lica i to u epidermalni sloj kože. Svrha ove procedure je oporavak umorne kože lica, povećanje elastičnosti, smanjivanje bora, poboljšanje tonusa kože, jačanje zidova kapilara i uklanjanje podočnjaka. Mezoterapija je korisna i za smanjenje proširenih pora. Ovi tretmani mogu eliminisati i hiperpigmentacije, a broj uboda i sastav ubrizgane supstance može biti individualan i zavisi od naše kože.

Mezoterapija kose

Iako ovaj tretman uglavnom povezujemo sa kožom, i kosa je podložna starenju i samim tim je možemo tretirati. Mezoterapeutski tretmani revitalizuju kosu, smanjuju seboreju, a čak mogu stimulisati i rast kose.

Proces primene mezoterapije

Proces mezoterapije podrazumeva lokalizovano ubrizgavanje mezoterapeutskih koktela u problematične regije tela i lica. Ovi kokteli utiču na promenu tonusa kože što zahvaljujući hemijskim svojstvima svojih sastojaka, što fizičkom stimulacijom kože mikroubodima. Kokteli koje ubrizgavamo mogu sadržati različite supstance, među kojima su hijaluronska kiselina, enzimi, amino kiseline, vitamini, minerali i različiti prirodni ekstrakti. Proces mezoterapije podrazumeva nekoliko tretmana u određenim vremenskim razmacima. Kokteli se ubrizgavaju tankim iglicama u ciljani deo kože i potkožnog tkiva.

Kada možete početi sa mezoterapijom

Već posle tridesete godine, susrećemo se sa prvim znakovima starosti, i to je pravo životno razdoblje kada može da počne da se primenjuje procedura kao što je mezoterapija. Ipak, sa koktelima mezoterapije možemo krenuti i ranije – uzevši u obzir da je ona dobra prevencija starenju, a znakovi starenja se ispoljavaju upravo zbog gubitka tonusa kože i dehidracije.

Oporavak od tretmana

Mezoterapija nije procedura nakon koje morate da se oporavljate – već faktički odmah možete nastaviti sa svojim dnevnim obavezama. Jedina specifičnost je to da se nakon tretmana, nekoliko sati ne preporučuje nanošenje kremi i pudera na kožu.

Ono što je najvažnije za mezoterapiju jeste to da ona nije zamena za filere, estetske korekcije laserom ili fejslift. Ona je metoda koja nam obezbeđuje svežiji izgled, poboljšan tonus kože, izjednačenje boje, hidriranost i vraćanje elastičnosti. Ovaj tretman ne čini čuda, i ne uklanja nastale znakove starenja, ali ih preventuje i hrani kožu. Ukoliko ste od onih ljudi koji žele da izbegnu invazivne estetske korekcije, svakako se možete osloniti na koktele mezoterapije i usporiti znakove starenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *