Samopouzdanje

Šta je samopouzdanje?

Samopouzdanje je potrebno svima, kako odraslim ljudima, tako i maloj deci i tinejdžerima. Samopouzdanje je verovanje u sebe i svoje sposobnosti. To je osećaj i stav koji omogućava ljudima da imaju pozitivno razmišljanje o sebi i svojim mogućnostima. Osobe sa samopozdanjem su samouverene i veruju da mogu uraditi ono što žele i planiraju, veruju u svoja dela i upravo ih ta vera i stav dovode do pozitivnih rezultata i željenog cilja.

Kako izgraditi samopouzdanje?

Postoje brojni faktori koji su važni za pravilan razvoj sampouzdanja.
Prvi koraci u izgradnji samouverene osobe pune samopouzdanja se prave još u ranom detinjstvu. Naravno, deca ne mogu u tom uzrastu činiti bilo šta kako bi im poraslo samopouzdanje, već glavnu ulogu imaju roditelji.

Svako dete prihvata savete, kritike i predloge šta treba raditi i kako se treba ponašati od svojih roditelja. Stalne kritike i prevelika očekivanja od dece mogu negativno uticati na njihov pravilni razvoj. Deci treba postavljati realne zadatke i zahteve i očekivati od njih ono što je apsolutno prilagođeno njihovom uzrastu i mogućnostima. Ne možete od deteta očekivati da npr. idealno crta, čita, piše, da uvek i u svakoj situaciji odreaguje ispravno. Deca su deca, oni još uvek uče. Neophodno je da svaki roditelj prihvati grešku deteta, bez kritike i osuđivanja, kako bi ono u narednoj situaciji verovalo da će zbog saveta koji ste mu dali postupiti ispravno. Dete ne smete uplašiti i reći mu da nešto ne zna, da nešto ne može, već ga treba ohrabriti i dati mu podstrek za narednu situaciju.

Samopouzdanje

Samopouzdanje

Upravo su to ti prvi koraci u izgradnji samopouzdanja. Naravno da se ono stiče i dalje izgrađuje i kasnije kroz život, ali su prvi koraci najvažniji. Ako neko do svoje desete ili petneste godine raste i razvija se sa mišlju da mu ništa ne ide od ruke, da će za svaku grešku biti kažnjen, da svako drugo dete radi bolje neke stvari od njega samog, onda je mnogo veća verovatoća da to dete i kao odrasla osoba neće verovati u svoj uspeh. Zato je neophodno da roditelji bodre i podržavaju svoju decu i da im dozvoljavaju da sami donose odluke.

Donošenje odluka je takođe od izuzetnog značaja za razvoj ličnosti sa samopouzdanjem. Ukoliko neko zna šta želi i sam donese odluku da nešto uradi, velika je verovatnoća da će ta osoba biti istrajnija u tome i odlučnija da ostvari cilj od neke druge kojoj je nešto nametnuto. Samo ukoliko znate i odlučite da nešto želite onda to i možete ostvariti.

Treba uvek težiti ka postavljanju realnih ciljeva, postepeno povećavati svoje ciljeve i verovati u njihovo ostvarenje. Svaka osoba zna svoje mogućnosti i svoje sposobosti. Treba postaviti ciljeve u skladu sa svojim mogućnostima. Ne možete očekivati da najbolje pevate ukoliko znate da nemate dobar glas. Ali ukoliko imate glas i sluh, onda treba verovati da možete postati sjajan pevač.

Često su znanje i sposobnost osoba sa niskim samopouzdanjem jako dobri , ali oni ne veruju u svoj uspeh i mogućnosti i ne postižu željene rezultate. Krenite od manjih ciljeva, ostvarite ih i taj uspeh će vam biti dodatni podsticaj za postavku novog i višeg cilja i daće vam veru da ćete ga ostvariti. Jedan uspeh će vas voditi ka novim uspesima.
Ono što je važno za visoko samopouzdanje je neprestani rad na sebi, na svojoj edukaciji, održavanju postojećih i stvaranju novih prijateljstava i poznanstava. Ukoliko radite na svim ovim poljima, vi vremenom postajete svesni da je sve to zajedno veliki uspeh. Da ste vi već dovoljno uspešni i dobar čovek, jer samo ispunjena osoba može reći da neprestano ulaže u sebe i međuljudske odnose.

Borite se za svoje ciljeve i svoja uverenja!

Česti problem osoba sa nedostatkom samopouzdanja je povlačenje. Ma koliko bili sigurni u nešto, oni jednostavno nemaju hrabrosti da odbrane svoj stav i mišljenje. To je i veliki problem. Uvek i u svakoj situaciji stanite iza svog stava, jasno ga zastupajte i na taj načiin ćete sebi pomoći u poboljšanju sopstvenog mišljenja o sebi, ali ujedno i odnosa drugih lhudi prema vama. Svako treba da ima svoje mišljenje, slobodu da ga glasno izgovori ne razmišljjući da li će se drugi složiti. Verujte, svi više vole osobe sa jasnim stavom.

Samopouzdanje se stiče i nikada nije kasno napraviti nove korake ka podizanju svog samopouzdanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *