O letnjim olimpijskim sportovima

Bliži se dugo čekana Olimpijada u Riju. Mnogi sa nestrpljenjem očekuju da se podsete kako izgleda kada se na jednom mestu nađu svi mogući vrhunski sportisti iz celog sveta. Ono što svakako jeste fokus na svim Olimpijadama je upravo događaj na terenima, borilištima, bazenima. Međutim, propratna aktivnost svakog velikog takmičenja pa i Olimpijade jesu reklamiranja, sponzorstva, individualne promocije. Osim što je Olimpijada sama po sebi zanimljiva zbog broja sportova koji se na njoj mogu videti, zanimljiva je i zbog novih modnih trendova koje nosi svetski sport, a sa kojima će se poistovećivati ljudi širom sveta. Olimpijada je dakle i odličan način za promociju sredstava za sport i neizbežne sportske opreme. Sportska oprema je prateći deo svakog sporta i bez nje se ne može. Letnje olimpijske igre suptilno nam preporučuju i pojedine robne marke, a sportsku opremu, trenerice, kačkete, patike lakše biramo jer se positovećujemo sa svojim sportskim idolima. Da bi idoli došli na tron radi čitav jedan kolektiv, a takmičari se nadmeću čak 26 raznovrsnih disciplina. To je mnogo raznovrsne opreme zar ne?

Neizbežna atletika

Kako je Olimpijada i nastala na mestu gde je atletika bila način života, nepotrebno je pričati o značaju atletike na ovim igrama. Brojne atletske discipline moći će da se vide na predstojećoj Olimpijadi koja će od 5. do 21. avgusta biti održana u jednom od većih brazilskih gradova. Skokovi uvis i u dalj, bacanje kugle, kladiva, raznovrsne trke uključuju veliki broj takmičara. Čini se da se od 1896. godine gotovo ništa nije promenilo kada je u pitanju strast prema gledanju atletskih disciplina na Olimpijadama.

Leto je za vodu

Letnje olimpijske igre popularne su na kraju krajeva i zbog toga što se prednost daje sportovima u bazenu. Ovi sportovi veoma su zanimljivi za praćenje jer se vrsni sportisti iz čitavog sveta nadmeću u disciplinama koje nemamo prilike često da gledamo. Osim neizostavnog vaterpola, koji pogotovo na Balkanu, gde Mađari, Srbi i Hrvati već decenijama diktiraju tempo, privlači pažnju, postoji i niz drugih individualnih sportova. Skokovi u vodu su prilično simpatični pošto umetnost pokreta podrazumeva i uvežbane figure koje uzbudljivo inspirišu gledaoce. Može se reći da dosta pažnje privlače i discipline poput jedrenja i veslanja koje se odvijaju na nešto većim vodenim površinama. Plivanje je jedna od disciplina koja već godinama unazad skreće pažnju na sebe jer je obaranje rekorda postala praksa.

Borci na Olimpijadi

Borilački sportovi su takođe u duhu tradicije svih dosadašnjih Olimpijada, kako onih nekadašnjih tako i ovih savremenih, iznova obnovljenih. Naime, borilački sportovi su izuzetno atraktivni zbog interakcije koja se ne viđa u grupnim sportovima. Boks je disciplina koja je popularizovana u dvadesetom veku, ali se osim nje na Olimpijadi viđaju i sportovi sa istočnjačkom filozofijom i poetikom starih civilizacija. Rvanje i džudo kao prastari sportovi, ali i nešto novija koreanska disciplina koja podrazumeva odličan rad nogu, sportovi su koji uključuju direktnu borbu. Koreanci su u tekvondou usavršili nožnu tehniku, a srpkinja Milica Mandić je izuetno visoko kotirana.

Neizbežna lopta

Naravno, Olimpijske igre ne bi bile toliko zanimljive da se na njima ne pojavljuju i opšte poznati sportovi za kojima čezne čitava civilizacija. Sportovi sa loptom od kojih smo pomenuli samo vaterpolo na Olimpijadi zauzimaju izuzetno važno mesto. Dok na mundijalima i evropskim prvenstvima imamo prilike da gledamo samo poneki od sportova, Olimpijada nam objedinjuje sportove koje redovno pratimo. Fudbal na Olimpijadi često je najviše praćen, mada se nimalo manje pažnje ne posvećuje ni košarci, odbojci, rukometu, ali i neizostavnom tenisu.

Od egzotičnih sportova bez lopte tu su još i konjičke igre, hokej, gimnastika, streličarstvo, biciklizam, badminton… Olimpijada u Riju biće 28. letnja Olimpijada koja se održava od ponovnog osnivanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *