Lefkada ili Leptokarija – kopno ili ostrva za letovanje

Kuda na letovanje: LEFKADA ili LEPTOKARIJA?

Izuzetno su popularna i tražena grčka letovališta i ove sezone. Naša preporuka su Lefkada i Leptokarija:

* ostrvo Lefkada, jedno od najlepših grčkih ostrva,

*  Leptokarija, prijatno osveženje iz Olimpske regije
Dve, moglo bi se reći, potpuno različite destinacije za letovanje, ali podjednako tražene! Različiti su i po svom položaju gde je Leptokarija udaljena svega 90-ak kilometara od Soluna, dok je Lefkada predivno ostrvo na  nekih 380 km udaljenosti od Soluna. Da biste stigli od Soluna do ovog neverovatnog ostrva  potrebna su vam puna 4 sata vožnje automobilom. Ali, razlika nije samo u njihovom položaju i tome da li ste se odlučili da leto provedete u jednom malom primorskom mestu ili na ostrvu, već i u tome šta vam ove destinacije nude.

Leptokarija

Leptokariju, po mnogima najlepše letovalište u oblasi Pieria, svake godine bira sve veći broja turista kao destinaciju za svoj godišnji odmor. Predivno primorsko mesto, turistima osim bistre morske vode i predivnih plaža, nudi i odličnu klimu, možda najbolju u celoj Grčkoj.  Čist vazduh sa planine Olimp je razlog zašto je ,,vazdušna banja,, drugi naziv za Leptokariju. Danju možete uživati na suncu, dok večernje šetnje mogu biti,  zbog  vazduha i povetarca sa Olimpa, znatno svežije i tokom jula i avgusta.

leptokaria

U ovim mesecima apartmani u Leptokariji su prepuni turista. Apartmana je puno, kako onih u blizini plaže koji su zbog pozicije i nešto skuplji od onih malo udaljenijih, ali sigurno je da su svi apartmani u Leptokariji jako dobro opremljeni  tako da mogu zadovoljiti vaše potrebe tokom letovanja. Ukoliko  niste prethodno rezervisali smestaj možete imati poteškoća u traženju istog. Ljubitelji pravog odmora i oni koji tokom odmora žele potpunu uslugu mogu se odlučiti i rezervisati hotelski smeštaj i prepustiti se na pravi način čarima ovog letovališta.

leptokaria-04

Najbolje plaže u Leptokariji

Ukoliko letujete u Leptokariji sigurni smo da ćete biti oduševljeni širokom peščanom plažom Leptokaria beach. Plaža se prostire celom dužinom letovališta i dovoljno je široka, nekih 30-ak metara, tako da se i u sezoni ne možete požaliti na nedostatak prostora i preveliku gužvu.
Leptokarija beach je organizovana tako da na njoj možete uz piće iz kafića besplatno iznajmiti ležaljke i suncobrane, ili ukoliko ne želite da ste u nekom od kafiča koji su na plaži, možete sami postaviti svoj suncobran jer prostora ima dovoljno.
Ponekad u popodnevnim časovima zbog talasa voda može biti malo mutnija, tako da ako ste ljubitelj kristalno čiste vode predlažemo vam da odete do Mylos beach-a ili Skotinas beach-a.
Mylos beach je peščano šljunkovita plaža i nalazi se severno od Leptokarije. Na samom ulasku u vodu nalaze se sitni kamenčići, dok je u nastavku u vodi mekani pesak. Plaža je velika sa par kafića i dosta prirodn hladovine.
Još jedna prelepa plaža na svega par km od Leptokarije, na putu ka Nei Poriju je Skotinas beach koju  odlikuje izuzetno sitan pesak, poput brašna. Lepa i prijatna plaža je pravo mesto za opuštanje i odmor.

Šta obići dok ste u Leptokariji

Prednost letovanja u Leptokariji je blizina velikog broja popularnih mesta koja možete posetiti. Naš predlog je da ne propustite Solun, izlet na planinu Olimp, Meteore, dvorac Platamon, kao i staru Leptokariju. Za ljubitelje malo življeg provoda savetujemo grčko veče, Waterland i izlet do Paralije gde vam je provod zagarantovan.
Učinite svoje letovanje nezaboravnim i upotpunite ga ovim interesantnim i zanimljivim izletima!

 

Lefkada

Lefkada je po mnogima jedno od najlepših Jonskih ostrva. Ne samo da je možda najlepše već je jako interesantno i po svojoj poziciji. Veza sa kopnom je preko moreuza širokog oko 2 km, takođe sa kopna do ostrva možete doći preko predivnog pokretnog mosta.

 

brodski most

Ostrvo je postalo jako popularna destinacija, ali ipak i ne previše urbana. Ovde nećete možda imati najluđi noćni provod, ali ćete sigurno uživati u predivnom tirkiznom moru i romantičnim plažama ovog ostrva.

 

Gde letovati na ostrvu Lefkada?

Ako ste odlučili da letujete na ovom neverovatnom ostrvu predlažemo vam glavni grad ostrva, grad Lefkas, zatim na jugu ostrva  grad Vasiliki i Ponti, a takođe predivno mesto za odmor je i grad Nidri lociran na jugoistoku ostrva. Svaki od ovih gradova će vam pružiti prekrasne plaže, čisto more i uz ljubazne domaćine i izuzetno prijatan odmor i lep provod.

Šta obići ako ste na Lefkadi?

lefkada

Ovo ostrvo je imalo jako burnu istoriju i to je razlog zašto turisti ovde mogu obići predivna istorijska i kulturna dobra. Sigurno će vas odševiti ostaci antičkog grada, predivan zamak još iz perioda vladavine Venecije, kao i manastir Faneromeni, koji meštani smatraju zaštitnikom ostrva. Po lokalnim pričama manastir je sagrađen na mestu gde se nalazio hram boginje lova- Artemide. Danas je ovaj manastir i muzej koji privlači brojne posetioce.
Osim izuzetnih istorijskih dobara, dok ste na ostrvu iskoristite priliku i brodićima se odvezite i do okolnih takođe zanimljivih ostrva poput Meganisi, Itaka, Skorpiosa.

Najlepše plaže na Lefkadi

Ako ste u Lefkasu, Nidriju ili nekom drugom gradiću ovog predivnog ostrva, osim gradskih plaža, koje su jako lepo uređene preporučujemo da posetite i plaže koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Najposećenije plaže su Porto Kaciki i plaža Katizma. Plaža Katizma nalazi se nedaleko od Agios Nikitasa i predivnom je čini obala sa sitnim šljunkom i peskom, kao i tirkizno toplo more.

 

Leto se bliži i ukoliko niste izabrali destinaciju predlažemo vam da razmislite o ovim destinacijma koje su po mnogima najlepše destinacije u celoj Grčkoj.

Kopno ili ostrvo izaberite sami!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *