Kum nije dugme | Koliko je zaista važna uloga kuma

U našem narodu poprilično važnosti pridaje se krvnom srodstvu, ali moglo bi se reći da duhovni srodnici igraju podjednako važnu ulogu. Ne kaže se bez razloga “Bog na nebu, kum na zemlji”. On je naš svedok pred Bogom u različitim pravoslavnim obredima, kao što su krštenja i venčanja, i njegovo prisustvo u ovim ceremonijama igra glavnu ulogu. Kada nekog uzmete za kuma, on vam nije više samo prijatelj, već veoma važna figura u vašem životu i gotovo deo vaše porodice.

Ko se uzima za kuma?

Za kuma se uvek bira osoba koja sa vama nije u krvnom srodstvu. To je čovek koji u kog imate puno poverenja i koga izuzetno cenite i poštujete. Iako ne postoje neka stroga pravila kada je u pitanju izbor kuma, jedino što nije preporučljivo su dupla kumstva. Po pravilu, staro kumstvo trebalo bi da se nasleđuje i to po muškoj liniji, ali danas sve češće to nije praksa. Takođe, dozvoljeno je i da ulogu kuma preuzme ženska osoba, koja može biti svedok na venčanju, ali i kumovati kada su u pitanju krštenja ženske ili muške dece.

Kumstvo se ne odbija

Kod nas postoji i izreka koja kaže da se kumstvo po nikakvu cenu ne odbija, a za odbacivanje ove uloge vezuju se različita verovanja. Sujeverja za odbijanje kumstva vezana su za očekivanje velike nesreće i smatra se sa osoba koja je odbila kumstvo nikada pored sebe neće imati pravog prijatelja ili nikada neće pronaći svoju srodnu dušu.

Koja je uloga kuma?

Uloga kuma razlikuje se u zavisnosti od toga da li je u pitanju venčanje ili krštenje. Smatra se da se jedino na krštenju postaje duhovni srodnik sa kumom, te je kršteni kum osoba od jako velike važnosti. Njegova uloga je da se pred Bogom zakune da će brinuti o detetu koje se krštava, kao i da će on preuzeti brigu o njemu ukoliko se njegovim roditeljima nešto dogodi.

Sa druge strane, kum na venčanju je zapravo samo svedok koji garantuje da ne postoje nikakve prepreke da bi se sklopio brak između mladenaca. Ali svakako, svadbe se ne mogu obaviti bez kuma i njegovo prisustvo i u ovom slučaju je neophodno.

Kum savremenog doba

Kao što su se tokom vremena menjali tradicionalni običaji i ceremonije, tako su se izmenile i obaveze i uloge važnih osoba u ovim obredima. Danas sve češće duhovna uloga kuma postaje gotovo simbolična, a njegova funkcija se bazira manje više na održavanju dobre zabave i kvalitetnog provoda gostiju. Od njega se očekuje da bude najveseliji na momačkoj večeri, kao i na dan venčanja i da muziku i trubače konstatno zasipa novčanicama sa tri nule. Neko nepisano pravilo je i da kum mora doneti najdeblju kovertu, a neretko se dešava da upravo on mladencima kupuje i burme. Uglavnom, bez obzira na to šta je danas postalo trend, bilo bi dobro da se barem u ovom pogledu držimo naših starih i tradicionalnih principa. Čak i da običaje malo prilagodimo vremenu u kom živimo, figura kuma bi trebala da zadrži svoj značaj i važnu ulogu u našim životima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *