najbolje-kafane

Kafane kao neraskidivi deo naše tradicije i kulture – ili zašto su nam kafane toliko važne

Kafana – jedna od naših najposećenijih ustanova, životni univerzitet, kardiološka ordinacija, naša sudbina i istina. Jedno od retkih mesta koje posećujemo kada smo srećni, ali i kada nam je duša puna tuge. U kafani proslavljamo rođendan, devojačko veče, rođenje sina prvenca, a lečimo besparicu, krizu i slomljeno srce. I ona trpi sve: tu je da uveliča našu radost, ali i da spere sve probleme sa samo nekoliko gutljaja.

Iako njeno samo ime to govori, nemojte da vas prevari – ovde sigurno nećete popiti kafu. Svoj naziv ona vuče još iz svoje daleke prošlosti, kada su Turci otvorili prvu gostionicu u kojoj se služio ovaj napitak. Još od samog početka kafane bile su mesta od značaja, gde je zazvonio prvi telefon, zasijala prva sijalica, ali gde je u nekom trenutku zasedala i Narodna skupština. Vremenom, kafana je prolazila kroz svoje brojne promene i transformacije, da bi najzad postala baš ovo što je danas. I tokom njene duge tradicije nijedan grad na svetu nikada nije ponudio nešto slično, već je i sada ovo unikatna ugostiteljska tvorevina kojom se samo mi možemo pohvaliti.

Jedinstvene i neponovljive

Kafane u Beogradu zaista su nešto jedinstveno, neponovljivo i specifično za našu tradiciju i kulturu. Prepoznaćete ih po drvenim stolovima, nesparenim stolicama i neurednim kariranim stolnjacima ukrašenim limenim pikslama. Ovaj autentični ambijent upotpunjen je zadimljenim vazduhom, mirisom kuhinje i konobarom koji vašu porudžbinu ispisuje na listu blokčeta.

A tu je i ta neraskidiva veza koja postoji između kafane i alkohola. Ali ne, ovde nećete moći da popijete šareni koktel u čaši neobičnog oblika ili kakvo ekskluzivno vino sa značajnim geografskim poreklom. Porudžbine se završavaju samo na „Daj jednu ljutu“ ili „Donesi mi litar-litar“. Kako je alkohol poznati društveni lubrikant, postoji velika šansa da u kafanu uđete sami, a izađete sa dva pobratima, tri ortaka i kumom. Ako se pitate gde izaći, a da niko ne primeti ili vam ne zameri što ste malo više popili, jasno vam je da je kafana jedini ispravan odgovor.

Muzika na uvce

Gde je alkohol, tu mora da bude i muzika. I to ne bilo kakva, već isključivo ona narodna, poznata po srcecepajućim tekstovima koji oplakuju nesrećnu ljubav i notama koje diraju pravo u srce. Na uvo će vam ih svirati harmonikaš iz akustičnog sastava, koji poput iluzioniste iz vašeg novčanika magijom izvlači crvene novčanice. Uz ove lake taktove može se zaplakati, pasti u sevdah, ali često i zaplesati na stolu. Iz kafane ćete sigurno izaći siromašniji novcem, ali sa bogatijom i ispunjenijom dušom.

Kafana je specifična i po tome što su njena vrata svima otvorena. Ona ne pravi razlike i ne zna za rasu, pol, status i godine. U njoj će se naći skromni student, kraljice noći, emotivni pesnik i školovani doktor. Za istim stolom sedeće ubogi beskućnik i uglađeni gospodin, a kako noć odmiče vino će sve to da poravna. I nije važno koje su vam namere i zašto ste u nju pošli: važno je samo da ste boem i meraklija i u njoj ćete baš uvek biti dobrodošli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *