Grcka je moj izbor za letovanje!

GRČKA JE MOJ IZBOR, KOJI JE VAŠ?

 

Grčka je ponovo najtraženija!
Ovogodišnji sajam turizma posetilo je neverovatan broj ljudi.  Kao i prethodne godine posetioce sajma su najviše interesovala letovališta u Grčkoj. Turska, Egipat, Tunis, kao i brojne druge egzotične destinacije ostale su u senci Grčke, najpopularnije zemlje, zemlje fenomenalne klime i toplog mora.

Nevažno da li je vaš izbor neko od letovališta kontinetalnog dela Grčke ili ste se odlučili za predivna grčka ostrva, sigurno je da ćete letovanje provesti na divnim plažama okruženi prepoznatljivim mirisom toplog  mora i maslinjaka. Zemlja koja izlazi na tri mora Sredozemno, Egejsko i Jonsko, svim svojim posetiocima pruža osim čistog mora i pregršt mogućnosti za lep provod i opuštanje.

Poznato nam je svima da ovu predivnu zemlju mediteranske klime smatramo kolevkom moderne evropske civilizacije. Takođe je to zemlja koja poseduje bogato istorijsko nasleđe ali i najlepše mitološke priče. Zato, ako ste se odlučili da svoj odmor provedete upravo ovde, nemojte propustiti priliku da saznate nešto više o ovoj magičnoj zemlji. Obavezno obiđite najveće znamenitosti i poslušajte neke od predivnih priča o Grčkim bogovima sa Olimpa.

Daćemo vam savet šta bi ste trebali da posetite ukoliko ste se već odlučili da svoj odmor provedete u Grčkoj. Posetite neke od ovih znamenitosti i vaše letovanje neće više biti samo odmor, već jedno veliko iskustvo i uspomena za ceo život.

Obogatite svoje letovanje i iskoristite priliku da uživate u svim lepotama ove žemlje!

Meteori

Sveta Gora i Meteori predstavljaju najpoznatije manastire u Grčkoj. Kako su posete Svetoj Gori strogo regulisane, dozvoljene samo muškarcima i to uz najavu nekoliko meseci unapred, to je poseta ovom manastiru tokom letovanja gotovo nemoguća. Za razliku od Svete Gore, Meteore možete posetiti i sigurni smo da  ćete biti očarani nesvakidašnjim prizorom manastira na stenama. Položaj ovih šest manastira, četiri muška i dva ženska, koji su postavljeni visoko na samim stenama i do kojih se može doći samo uskim stepenicama usečenim u te stene nalikuje na lebdeće kamenje između neba i zemlje, po čemu su i dobili naziv. Pravoslavni monasi su ovde našli utočište još u desetom veku i bili zaštićeni zbog samog položaja manastira. Tada se do manastira dolazilo preko kožnih lestvica i put do vrhova stena, manastira je bio znatno otežan. Početkom XX veka uklesane su stepenice i sada je ova lepota dostupna i za obilazak turista.

meteori

meteori grcka

 

Planina Olimp

Predivna priroda najviše planine u Grčkoj je već više desetina godina pod zaštitom UNESCO-a. Netaknuta priroda, prekrasno zelenilo, planinske rečice bistre vode predstavljaju pravi raj idealan za šetnju, odmor i opuštanje u prirodi.  Naravno osim prekrasne prirode, Olimp je poznata planina iz grčke mitologije jer predstavlja domovinu grčkih bogova.  Zevs, Hera, Ares, Posejdon, Hefest, Hermes, Atena, Afrodita, Apolon i Artemida, kao i drugi bogovi koji su samo povremeno živeli na Olimpu i danas su deo mitoloških priča koje svi turisti koji posete Olimp rado žele da čuju.

Solun

Ukoliko letujete na Kasandri, prvom prstu Halkidikija u nekom od poznatih letovališta kao što su  Polihrono, Kalitea, Hanijoti, Pefkohori… ili ste na odmoru u Olimpskoj regiji, malim mestima  Paralia, Katerini, Leptokaria, Platamon iz oblasti Pieria, ne propustite priliku ako ste autom da posetite Solun koji se nalazi na svega 60-70 km udaljenosti.

solun

Ono što najviše privlači turiste u Solun je povoljan šoping,ali kada ste u Solunu obiđite i ono što taj grad čini jedinstvenim. Zejtinlik, srpsko vojničko groblje stradalih vojnika iz Prvog svetskog rata, Aristotelov trg u samom centru grada.

aristotelov-trg

Bela kula koja je u neposrednoj blizini Aristotelovog trga samo neke od znamenitosti koje treba posetiti kada ste u Solunu. Bela kula  sagrađena je još u 12 veku, nekada je predstavljala zatvor, a danas  je simbol ovog predivnog grada.

bela-kula-u-solunu

Osim brojnih znamenitosti ovaj grad poseduje i predivna šetališta, parkove, kafiće i brojne prodavnice garderobe poznatih svetskih brendova.

 

Akropolj

Akropolj je naveće i zasigurno najlepše svetilište stare Atine koje se nalazi u centru doline Atike. Sam naziv u prevodu označava  ,,grad na brdu,, Grad sagrađen u čast boginje Atine, zaštitnice grada Atine.

akropolj

Na zapadnoj strani nalazi se Bolova kapija odakle su ulazi u ovaj sveti grad, a unutar samog grada Akropolja su brojna dela grčke arhitekture još iz 5.veka pre nove ere. Izuzetan i jedinstveni prizor Akropolja će vas svakako oduševiti .

akropolj-grcka

Smatramo da neverovatan provod, besprekornoo čisto i toplo more, topla mediteranska klima, ljubazni domaćini , predivne taverne sa ukusnom domaćom kuhinjom i brojni zanimljivi izleti predstavljaju dovoljan broj razloga da Grčka ove godine bude i vaš izbor za letovanje!

Srodni tekstovi: Lefkada ili Leptokarija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *